vaccinurile

Vaccinurile - argumente pro și contra - vă las pe dumneavoastră să hotărâți!

Toți părinții sunt confruntați după nașterea copilului lor cu subiectul vaccinării acestuia. Fiecare din noi suntem puși în postura de a alege ce este bine și ce este rău pentru copilul nostru...

Nutritie echilibrata

Mici secrete ale nutriției echilibrate și sănătoase

Există câteva mici secrete în această complexă zonă a nutriţiei, care dacă ar fi cunoscute şi urmate la scară largă, calitatea vieţii umane s-ar îmbunătăţi rapid...

Mitul copilulu rasfatat

Mitul copilului răsfăţat - când ajunge un bebeluș sau un copil mic să fie răsfățat?

Încă de când sunt gravide viitoarelor mame le este inoculată ideea că ar trebui să aibă grijă din primele zile ca bebelușul să nu devină “răsfățat”, știindu-se că ei, bebelușii, sunt niște “mici santajiști”, niște “pricepuți manipulatori”..

Statistici privind farmaciile din Romania

Statistici privind farmaciile din România - suntem pe locul 5 în Europa, la numărul de farmacii pe cap de locuitor

Numărul de farmacii din România s-a dublat în ultimii zece ani. Distribuirea medicamentelor şi a suplimentelor alimentare este o afacere de 3,3 miliarde de euro...

Pericolul glutenului

Pericolul pâinii noastre cea de toate zilele. Adevărul despre gluten

În România, unul dintre cei mai consumați factori iritanți ai intestinelor este grâul. Grâul este bogat în gluten. Glutenul este un amestec de fracțiuni proteice, în principal reprezentate de glutelină și prolamină, fiind întâlnit în diverse produse cerealiere...

SfatFarma logo sâmbătă, august 17, 2019

Supa crema de telina raw vegan


supa crema de telina raw
Asa o supa parfumata mai rar! Aroma radacinii de telina se impleteste minunat cu savoarea nucilor si usturoiului ce vin sa inobileze aceasta aleasa supa!
Ingrediente:
- 1 radacina de telina de marimea unui pumn;
- 1/2 cana cu miez de nuca hidratat 6-8 h;
- 1-3 catei usturoi;
- sare dupa gust;
- 1 lingura ulei presat la rece (masline, in, floarea soarelui, etc)
- piper alb macinat, dupa gust;
- 500-700  ml apa.
Telina bine spalata si curatata, se taie bucati mici si se proceseaza in blender alaturi de toate celelate ingrediente pana obtinem consistenta dorinta.  Pentru perioada rece putem incalzi apa la 40 grade Celsius, astfel obtinem o supa crema calda. Supa se poate servi cu painici raw. 
Practic, timpul de preparare se rezuma la a curata telina si usturoiul, si la a avea miezul de nuca curatat si hidratat.
Daca socotim portia de ciorba 250-350 ml atunci vor rezulta vreo 4 portii zdravene
Pofta buna de sanatate!




SfatFarma logo vineri, iulie 26, 2019

Lapte & brânză tofu de soia home made


lapte soia home made

Pentru cei ce au ales un stil alimentar vegetarian sau vegan, pentru cei ce sunt “obligati”  de anumite boli sa consume alimente de origine vegetala, si pentru cei ce-mi povestesc ca si-au cumparat diverse tipuri de lapte vegetal din comert, si au “descoperit” multa apa cu procente scazute  (15-20%) de soia, migdale, orez, fructe pentu aroma, zahar sau alte inscrisuri care i-au determinat sa nu mai arunce banii pe litrul de lapte vegetal din magazine. Pe buna dreptate, cei care isi doresc sa faca o schimbare in stilul alimentar isi pot achizitiona un robot de bucatarie ce are inclus si un blender de minim 800 W, astfel pot prepara acasa diverse sortimente de lactate vegetale si branzeturi delicioase la preturi mai mult decat decente!

La inceputurile mele in ale veganismului, am incercat si eu diverse sortimente de lactate vegetale din comert, si de fiecare data am reprodus reteta acasa, si cum era firesc, am obtinut un lapte mult mai concentrat si intens colorat, decat cel din comert! De exemplu, in comert am gasit laptele din soia cu afine,  m-a dezamagit, am remarcat de la inceput ca aroma este una ce nu are a face cu afinele adevarate pe care eu le adaug laptelui vegetal, adevarat ca la nivel industrial lucrurile stau diferit de bucataria de acasa, insa, putem sa ne preparam acasa aceste produse, mai ales cand vine vorba de copii!

ATENTIE mamicilor, la capitolul lactate de vaca din comert (cu fructe, biscuiti etc), INCERCATI sa reproduceti acasa retetele, veti vedea ce culori obtineti si ce dulceata puteti sa-i imprimati iaurtului, fara a mai oferii copiilor adaosuri de coloranti identic naturali, zahar alb si alte bazaconii, sfant este produsul preparat in casa!

In randul vegetarienilor si veganilor apar des discutii cu privire la proteine, despre acest subiect mi-am propus sa scriu un articol in viitor, in fapt, discutiile ar trebui sa se rezume la aminoacizi, ei fiind cei ce formeaza in organisme proteinele complete (de origine animala), respectiv  proteinele partial complete (de origine vegetala).

Specialistii in medicina, nutritie si dietetica,  au pareri contradictorii in ceea ce priveste subiectul “Putem trai sanatos DOAR cu proteine de natura vegetala?”. De remarcat este faptul ca acesti specialisti exista si numarul lor este in continua crestere!
In Romania sunt cativa medici ce se alimenteaza vegetarian sau vegan dr Corina Zugravu, preda si la UMF Carol Davila, dr Calin Marginean, dr  Doru Laza, si multi altii.

Sunt oameni in toata lumea care din diverse motive traiesc doar cu proteine de origine vegetala, unii se bazeaza pe METIONINA - aminoacidul esential care se gaseste in SOIA, aminoacid ce face din soia o PROTEINA VEGETALA COMPLETA.

Atentie! Atunci cand cumparam boabe de SOIA, avem grija sa scrie pe ambalaj  NEMODIFICATA GENTIC, este idela sa fie eco sau bio.

Ingrediente:
- 1 masura de boabe de soia hidratate peste noapte, 10-12 h;
- 4 masuri apa pentru laptele de soia;
- 500- 1000 ml apa pentru fiert boabele de soia;
- baton vanilie, carob sau scortisoara;
- fructe congelata, dupa preferinta;
- banana.

Mod de preparare 1:
Boabele de soia hidratate peste noapte, se fierb timp de 2 minute de la monetul in care apa a dat in clocot, apoi se strecoara si se introduc in blender alaturi de cele 4 masuri de apa, se proceseaza totul 1-2 minute si apoi strecuram amestecul (printr-un saculet special, tifon sau strecuratoare) obtinem laptele de soia si branza tofu.
Laptele obtinut se fierbe 20 de minutem, apoi putem adauga diverse arome sau carob/roscove, ori fructe congelate, si il putem indulci dupa preferinta, este foarte bun si simplu, doar cu un praf de sare!!!

Branza obtinuta, o las in frigider intr-un  saculet pentru 4-6 h, se scurge bine si apoi o condimentez cu fulgi de drojdie inactiva, boia dulce, sare si ulei de masline presat la rece (1 lingurita) si o folosesc in salate sau in alte combinatii cu diverse leguminoase sau seminte, urmatoarea reteta va fi despre o branza “complexa” delicioasa!

Mod de preparare 2:
Dupa ce laptele a fiert 20′ se adauga zeama de lamaie  (1-3 linguri) pana observam ca  “se taia laptele” (se branzeste laptele ca si cel de vaca), se strecoara zerul si punem la scurs branza tofu, o condimentam dupa preferinte. Zerul se poate consuma ca atare sau in ciorbe.




SfatFarma logo miercuri, iulie 24, 2019

Icre de amarant, versiunea îmbunătățită


icre amaranth

Am reformulat reteta mea veche de icre de amarant, asta datorita faptului ca nu eram multumita de gustul semintei in sine, usor amarui.
Prima reteta de icre de amarant este mai scumpa, intrucat maioneza este pe baza de caju, o samanta excelenta ca si gust, dar destul de scumpa, deci, acum avem o reteta nu doar sanatoasa ci si acesiblial ca pret, sa-i dam gir-uri!
Ingrediente:
- 1/2 cana seminte de amarant;
- 2 cani de apa;
- 3-4 linguri zeama de lamaie.
Maioneza:
- 1 cana pulpa de soia ramasa de la prepararea laptelui de soia;
- 3-4 linguri ulei de floarea soarelui sau de masline;
- lapte de soia pentru a da consitenta dorita maionezei, se adauga in timp ce blenduim maioneza;
- 1-2  ceape, dupa gust;
- sare dupa gust.
Mod de preparare amarant:
Amarantul  se lasa la hidratat cu cele 2 cani de apa peste noapte, se adauga  zeama de lamaie, care de fapt reuseste sa “potoleasca” gustul amarui al amarantului. Dimineata amarantul se fierbe cu aceiasi apa, timp de 30 de minute, se lasa sa se raceasca si se clateste foarte bine cu apa rece de mai multe ori, vom observa ca primele ape de clatire sunt gelatinoase, apoi apa devine limpede. Strecuram amarantul forte bine cu ajutorul unui saculet de tifon sau organza, etc. Este important sa avem amarantul bine strecurat, altfel nu se vor lega icrele asa cum trebuie.
Mod de preparare maioneza de soia:
A obtine  maioneza de soia, presupune sa fi preparat lapte de soia in casa. Eu de fiecare data cand fac lapte de soia in casa, imi asigur si maioneza de soia din jumatatea de faina de soia ce rezulta in urma obtinerii laptelui.
Practic,  pulpa de soia rezultata in urma prepararii laptelui, se introduce in blender, se adauga uleiul, sarea si lapte de soia putin cate putin, blenduim pana obtinem o consistenata asemanatoare maionezei.
Cei de la rawdia, au in reteta o cantitate prea mare de ulei, eu  am redus-o , nu se justifica prezenta acelui ulei intr-o cantitate asa mare in maioneza.
Gata si maioneza, o adaugam peste amarantul bine strecurat, potrivim cu sare, ceapa tocata marunt si cativa stropi de zeama de lamaie. Icrele pot fi pastrate la frigider pentru a doua zi fara probleme. Maioneza poate fi si ea pastrata in frigider intr-un borcan de sticla pana la 3-4 zile.
Puteti gasi amarnatul sub forma de seminte sau de boabe expandate in magzinele naturiste si plafare sau pe www.driedfruits.ro, dintr-un kg de amarant se fac zeci de portii de icre.
Pofta buna de sanatate!
Sa nu uitam, alternative exista, bunavointa sa fie!




SfatFarma logo luni, iulie 22, 2019

Cremă din rădăcină de pătrunjel, avocado și tofu


crema avocado tofu

Pentru ca zilele acestea sunt incarcate de bucate copioase, unele chiar nesanatoase, reteta pe care o propun este una simpla, sanatoasa si versatila.
Radacina de patrunjel este rar folosita in bucatarie, cel mai des fiind folosita in supele pentru bebelusi, unde albitura este la inaltime inca de la inceputul diversificarii. Altfel, nu prea ne inghesuim sa folosim aceasta parfumata radacinoasa in preparatele noastre.
Crud, patrunjelul radacina se poate consuma precum morcovul, copiii daca sunt obisnuiti de mici cu astfel de gustari vor ramane fanii acestei radacinoase pe viata!
Ingrediente:
– 1/2 sfecla rosie data pe razatoarea mica;
-1-2 catei de usturoi;
-1-2  radacini patrunjel dat pe razatoarea;
-1 avocado sau 150 g tofu nesarat;
-sare dupa gust;
-1 lingurita ulei presat la rece ;
Preparare
Sfecla rosie se da pe razatoare sau in blender, apoi se asezoneaza cu ulei, sare si usturoi dupa gust, si se monteaza in forme adecvate.
Radacina de patrunjel se curata de coaja, dar si de invelisul grosier care protejeaza miezul radacinii. Radacina se marunteste cu ajutorul cutitului si apoi se paseaza impreuna cu avocado sau tofu, sare, zeama de lamaie si usturoi cu ajutorul unui blender vertical. Crema obtinuta se monteaza in forme adecvate.
Eu am folosit  forme stea si inimioara de diverse marimi,  stelutele le-am suprapus, iar inimioarele le-am asezat concentric si umplut cu cele doua tipuri de  crema.
Sa  nu uitam, Sanatatea se invata acasa in primii ani de viata!
Alternative exista, bunavointa sa fie!
Pofta buna de sanatate!




SfatFarma logo joi, iulie 18, 2019

"Brânză" din tofu și năut


branza din tofu si naut

Atunci cand ne aplecam mai mult asupra retetelor pe baza de vegetale obtinem preparate cu adevarat minunate si sanatoase. Din punct de vedere nutritiv vegetalele sunt preferate atunci cand vine vorba de a regla colesterolul, tensiunea arteriala, glicemia, tranzitul intestinal, obezitatea, inflamatia, etc.
Practic, mancarea de post este ceea ce se numeste mancare vegana, intrucat are ca ingrediente doar alimente de natura vegetala.  M-am gandit ca azi sa va propun o reteta de “branza” ce are la baza nautul, susanul si tofu. Despre naut, am scris cateva informatii nutritionale, aici.
Costul acestui preparat nu depaseste 10 lei/500 g.
Nautul eu mi-l procur din Billa cand sunt reduceri cu  7-8 lei/kg (la acelasi pret gasesc si lintea verde/rosie) sau de la www.driedfruits.ro.

Ingrediente:
- 150 g naut lasat la hidratat 6-8 h  sau germinat, apoi fiert;
- 150 -250 g tofu de la Inedit sau Fito-Fit, eu prefer Fito-Fit fara sare, cel de la Inedit este destul de sarat;
- 50 g susan integral macinat;
- usturoi 2-5 catei;
- sare (optional);
- piper;
- boia dulce;
- fulgi de drojdie inactiva-optinal;
- 1 lingura ulei presat la rece (optional);
- verdeata, dupa preferinte, optional.

Mod de preparare:
Nautul germinat sau hidratat 6-8 h, isi va dubla volumul, se va spala bine si se  va fierbe intr-o  prima apa, timp de unul, doua clocote , se arunca apa si se fierbe bine intr-o a doua apa cu putina sare.
Intre timp se macina susanul integral intr-o rasnita de cafea si se combina cu tofu.
Nautul bine fiert si racit se proceseaza in blender, adaugand usturoiul, piperul, boiaua, uleiul si putin apa (din cea in care a fiert), astfel incat sa obtinem o pasta fina. Aceasta pasta de naut o vom amesteca cu pasta de susan si tofu.
Sa  nu uitam, Sanatatea se invata acasa in primii ani de viata!
Alternative exista, cunoastere si bunavointa sa fie!




SfatFarma logo luni, iulie 15, 2019

"Cușcuș" cu mei - sănătate la pachet


cuscus cu mei

Eu, meiul il folosesc destul de des in diverse retete. Una dintre retetele rapide si delicioase este aceasta, pe care am numit-o “cuscus” datorita texturii asemanatoare cuscusului!
Ingrediente:
- 1/2 cana de mei decorticat;
- un praf de sare;
- marar verde;
- ceapa verde;
- sare dupa gust;
- 1-2 linguri ulei presat la rece;
- 5 liguri stafide, lasate la hidratat in apa;
- 3 linguri de merisoare taiate marunt;
- 500 ml apa.
Mod de preparare:
Meiul se fierbe in apa cu sare (timpul de fierbere este in jur de 30 de minute). Cand meiul este fiert, se clateste cu apa rece si se lasa la strecurat. Verdeata taiata marunt se  amesteca cu meiul fiert, stafidele, merisoarele si uleiul. Sigur ca se pot adauga si alte condimente, in functie de preferinte. Acest “cuscus” poate fi montat a la master chef intr-un inel culinar de mic diametru, si astfel obtinem un preparat nu doar delicios ci si aspectuos.
Costul acestei retete nu depaseste 3-4 lei! Gasim mei la 9 lei/kg la driedfruits.ro, si dintr-un kilogram avem cateva saptamani bune.
Sa  nu uitam, sanatatea se invata acasa in primii ani de viata!
Alternative exista, cunoastere si bunavointa sa fie!




SfatFarma logo joi, iulie 11, 2019

Suc din cătină și morcov


suc catina

Nu am mai scris de ceva vreme, in toata aceasta perioada de timp am avut  bucuria de a lucra la cateva proiecte despre care am sa scriu intr-o viitoare postare.
Azi, revin cu o reteta simpla, care se poate prepara in diferite combinatii. Cantitatea de vitamina C din fructe si legume depinde de conditiile de pastrare si de metoda de preparare, gatitul distruge vitamina C.  Copiii, varstnicii, gravidele si persoanele care traiesc intr-un mediu poluant,  si cei care depun efort fi zic intens  au nevoie de un aport mai mare de vitamina C.
Iata o comparatie intre cantitatea de vitamina C din catina, versus lamaie. In catina se gasesc intre  200-1500 mg/100 g, tipic 600 mg, iar  in lamaia (21 mg/47 g).
Catina creste la noi in tara  astfel ca o putem culege chiar noi, sau o putem achizitiona la preturi modice in plin sezonul ei. Eu, anul acesta am  congelat in jur de 10 kg de catina si am ales s-o consum zilnic in diverse preparate. 
Pentru 3 persoane avem nevoie de:
- 1/2 cana de boabe de catina congelate;
- 700 ml apa;
- 1 morcov de tara, curatat si taiat cubulete, sau 1 bucata de sfecla rosie, sau 1 mar, sau 1 portocala;
- indulcitor dupa gust (miere, suc de mere, etc);
– scortisoara pudra, 1/2 lingurita (optional);
– ghimbir pudra, un varf de cutit (optional);
- blender de mare viteza.
Toate ingredientele se proceseaza in blender pana se obtine un suc omogen. Eu prefer sucul fara indulcitor, doar baietelului ii adaug ceva dulce, de obicei rotesc de la o zi la alta sucul de mere facut in casa cu mierea de la bunici.
Sa nu uitam sa rotim fructele de la o zi la alta, sfecla rosie in locul morcovului, sau o portocala, sau un mar.
Alternative exista, cunoastere si bunavointa sa fie!